Het doel van Manuele therapie is het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten. Tevens worden u adviezen gegeven t.a.v. houding en beweging. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten worden toegepast. De effecten van deze technieken zijn vaak direct merkbaar: een verbetering van de beweeglijkheid en een afname van de pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapuet bestaat verder uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding Fysiotherapie de opleiding Manuele Therapie volgt. Tijdens deze opleiding doet de therapeut extra kennis op van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.
Door de gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van klachten te beoordelen.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
- Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom,
- nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen,
- lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen,
- hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn,
- duizeligheid bij het bewegen van de nek,
- gewrichtsklachten aan armen en benen.
Werkwijze manueel therapeut:
Na een eerste screening bestaat de afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over het ontstaan en het verloop/beloop van de klachten. Daarna volgt er een lichamelijk onderzoek. Hierin wordt de beweeglijkheid van de desbetreffende gewrichten beoordeeld. Uiteraard worden algehele belastbaarheid, (werk) houding en kracht/conditie in deze beoordeling meegenomen. Zo wordt de oorzaak van de klachten vastgesteld. Samen met de patient wordt dan besproken of manuele therapie zinvol is. Zo heb je na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
(bron:NVMT)